Linkovi

ZAŠTO JE ENERGETSKA UČINKOVITOST BITNA

ErP Direktiva

Europska unija direktivom 20/20/20 želi napraviti doprinos očuvanju okoliša. Cilj direktive je povećati udio obnovljivih izvora energije za 20%, smanjiti utrošak energije za 20% te emisiju CO2 za 20%. Krajnji rok za izvršenje cilja je 2020. godina a referentne vrijednosti za usporedbu uzete su 1990. godine.  

Što ErP znači za klima uređaje?

Kako bi se dostigli zadani ciljevi, članice EU od početka 2013. godine provode ErP direktivu kojom se proizvodi koji troše električnu energiju klasificiraju po novim energetskim razredima (A+, A++ i A+++) dok se istovremeno zabranjuje uvoz i prodaja proizvoda niske energetske učinkovitosti. Pojednostavljeno, kada su u pitanju klima uređaji, zabranjuje se uvoz On/off uređaja i inverterskim modela niske učinkovitosti. 

Što su SEER i SCOP - koeficijenti učinkovitosti?

SEER i SCOP koeficijenti pokazatelj su energetske učinkovitosti klima uređaja u realnim uvjetima korištenja, te korisnicima pružaju informacije o godišnjoj potrošnji električne energije. Uz to, sada je moguće uspoređivati klima uređaje jer su svi proizvođači dužni istaknuti SEER i SCOP koeficijente i izraziti godišnju potrošnju električne energije. 


Na priloženoj ilustraciji možete vidjeti izgled nove energetske naljepnice i objašnjenja istaknutih podataka na naljepnici

Kako se računa učinkovitost klima uređaja?

Kod izračuna učinkovitosti klima uređaja najvažniji su koeficijenti SEER i SCOP (zamjenjuju dosadašnje EER i COP faktore kojima je dodano slovo S - seasonal / sezonska).

Da bi izračunali sezonski koeficijent učinkovitosti u hlađenju, mjerenja su rađena pri vanjskoj temperaturi od 20°C, 25°C, 30°C i 35°C te je korištena je najhladnija klimatska zona.

Kod izračuna sezonskog koeficijenta učinkovitosti pri grijanju mjerenja su rađena pri vanjskim temperaturama od 12°C, 7°C, 2 i -7°C.

Na što pripaziti kod odabira klima uređaja?

Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz SCOP i SEER koeficijente, koji vam govore koliko su energetski učinkoviti klima uređaji. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije. Uz to, na svakoj je naljepnici istaknut izračun potrošnje kWh ako klima uređaj radi 350 sati u hlađenju i 1400 sati u grijanju. Zahvaljujući konkrektno iskazanoj potrošnji, lako je moguće izračunati koliko je efikasniji klima uređaj jeftiniji u eksploataciji, odnosno koliko će manje struje utrošiti u svome radu.

Što to znači u praksi? Jeftiniji inverterski modeli klima uređaja koji su klasificirani u A energetskom razredu (u hlađenju i u grijanju), te postižu SEER 5,3 i SCOP 3,4. U hlađenju za 350 sati rada potroši 230 kWh, dok mu za 1400 sati grijanja treba 1647 kWh.

Zašto postoje tri klimatske zone?

Vanjska temperatura ima velik utjecaj na učinkovitost klima uređaja u režimu grijanja, te su zato određene tri klimatske zone sukladno prosječnim godišnjim temperaturama. Pojednostavljeno, klima uređaj će u grijanju biti nekoliko puta energetski učinkovitija na jugu Španjolske u odnosu na sjever Finske. Važno je istaknuti kako je Hrvatska smještena u najhladniju zonu.

Sjeverna Europa: hladna zona

Središnja Europa: srednja zona

Južna Europa: topla zona

 

ŠTO TREBA ZNATI O KLIMA UREĐAJIMA

Što trebate znati o klima uređajima?

CIJENITE LI TEHNOLOGIJU?

Proizvođači klima uređaji veliki su pobornici proaktivne politike zaštite okoliša koju primjenjuju u svim stadijima proizvodnje klimatizacijske opreme. Minimalna emisija CO² plinova, maksimiziranje uporabe recikliranih materijala i poštivanje najstrožih ekoloških normi samo su neke od vodilja koje su duboko usječene u stratešku politiku kompanija svih kompanija čije proizvode možete pronaći na ovom mjestu. Posljednje u nizu normi koje su usvojene su WEE (Waste and Electronic Equipment) i ROHS (Restrictions of Hazardous Substances).

Želite li uštedjeti na električnoj energiji?

Energetska efikasnost klima uređaja izražena je koeficijentima SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) i SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), koji prikazuju razinu efikasnosti uređaja u realnim uvjetima rada. Što su ovi koeficijenti veće vrijednosti, to su uređaji efikasniji, odnosno smanjena im je potrošnja električne energije. U slučaju japanskih klima uređaja koeficijenti SCOP i SEER dosežu rekordne vrijednosti na tržištu. Uređajem visoke efikasnosti možete uštedjeti više od 1300 kuna na računima za struju godišnje!

Udišete li kvalitetno filtriran zrak?

Klimatizacija zraka u stambenim prostorima puno je šireg značaja od puke kontrole sobne temperature. Uređaji opremljeni vrhunski filterskim sustavima osigurat će najviši stupanj kvalitete zraka koji udišu ukućani. Filterski sustav klima uređaja pročišćavaju zrak koristeći se tvarima iz prirode (srebro i enzimi mliječne kiseline), uklanjajući učinkovito prljavštinu, viruse, plijesan, bakterije, pelud, dim i razne neugodne mirise. Uređaji opremljeni plazma-ion filterima zaustavljaju čestice veće od 0,001 ppm te djeluju kao ionizator zraka, s pozitivnim utjecajem na izmjenu tvari i razgradnju napetosti organizma. Klima uređaj ima utjecaja na raspoloženje osoba koje borave u prostoriji!

Estetika je bitna, zar ne?

Klima uređaj može oplemeniti svaki prostor te mu dodati notu elegancije, čineći tako skladnu cjelinu sa postojećim namještajem. Nagrađivani dizajn Mitsubishi Electric modela Kirigamine Zen uklopit će se u najmodernije interijere a investitorima je dostupan u tri različite boje (bijela, siva i crna). Dizajniran u talijanskom studiju, Mitsubishijev je uređaj okrunjen prestižnom 'IF design awards titulom'. Dopustite da vas i vaše prijatelje klima uređaj zavede svojom pojavom!

Koliko su vam bitni jednostavnost i prilagodljivost uređaja?

Komfor u korištenju klima uređaja istaknuta je prednost uređaja japanskih proizvođača. Funkcije 'Auto' (automatski režim rada), 'Quiet' (tihi rad koji smanjuje buku za 3 dB), 'Eco' (ekonomski režim koji omogućuje dodatnu uštedu električne energije od 25%) i 'High Power' (ubrzano strujanje zraka s ciljem bržeg hlađenja/zagrijavanja) samo su neke od brojnih funkcionalnosti koje će vam osigurati jednostavnost korištenja i potpunu prilagodljivost vašim potrebama.

Dopustite da vas razmazi bešumni rad!

Svatko uživa u miru koji mu pruža utočište vlastitog doma. Prelazak kućnog praga najčešće podrazumijeva ulazak u vaš omiljeni prostor gdje je sve podređeno vašim malenim užicima. Klima uređaji Mitsubishi Electric i Toshiba spadaju među najtiše uređaje na tržištu, hladeći vaš prostor nečujno i nenametljivo. Buka koju proizvodi unutarnja jedinica u radu (do 19 dB) nekoliko je puta niža u odnosu na ljudski šapat. Vaš mir i ugoda su nam od iznimne važnosti!

Pouzdanost je presudna?

Kupovina klima uređaja spada među veće investicije. Upravo je zato presudan odabir proizvođača koji će jamčiti dugotrajnost uređaja i ponuditi pouzdanost u najzahtjevnijim uvjetima. Japanske proizvođače karakterizira najveći broj izlaznih kontrola proizvoda u proizvodnom procesu.

Produljeni intervali servisa

Kako bi uređaji japanskih proizvođača u svim uvjetima funkcionirali na najvišem stupnju efikasnosti, dovoljno je jednom godišnje napraviti servisni pregled. Čišćenjem i dezinfekcijom filtera i isparivača, koji izravno utječu na kvalitetu zraka, udisat ćete najkvalitetniji zrak a istovremeno ćete smanjiti potrošnju električne energije. Smatrate li investiciju od 70 lipa dnevno za savršeno čist zrak i besprijekorno funkcioniranje klima uređaja opravdanom? Toliko ćete naime morati izdvojiti za godišnji servisni pregled klima uređaja!

Životni vijek proizvoda

Najbolja potvrda kvalitete proizvoda tvorničko je jamstvo u trajanju od najmanje 2 godine za sve uređaje koji su ponudi ove stranice. Višegodišnje jamstvo plod je uzorne pouzdanosti uređaja japanskog podrijetla u koje se ugrađuju samo provjerene komponente najvišeg stupnja kvalitete. Ustupite nam Vaše povjerenje, nećete zažaliti!